Blog

BényeLak - Otthon Édes Otthon FB közös promoció 2014 augusztus - nyeremény : ingyen 2 éjszaka BényeLak-zöldoromban

2014.10.16 12:02

BényeLak – zöld orom:https://www.facebook.com/groups/benyelak.webnode.hu/és a z
Otthon Édes (öko)Otthon blog között https://www.facebook.com/edesokootthon között.

2014 augusztusában egy közös játékot folytattunk, játék link alábbiakban és a blogg bejegyzés alján:

https://www.edes-oko-otthon.com/2014/08/benyelak-zoldorom-bemutatasa-es-jatek.html

A nyeremény, ingyen 2 éjszaka Bényelak-zöldoromban, Tokaj – Hegyalján, 2014 őszén.A nyertes Novák Katalin és családja lett, Balaton mellől.
Október 4. hétvége lett a kiválasztott napsütéses hétvége.A kapott élményekről a kép magáért beszél!
Máskor is játszatok velünk, és érezzétek meg Zemplén és Tokaj – Hegyalja ízét!

Játék leírás:

Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy bemutathatok nektek egy csodálatos helyet egy csodálatos házikót és Anitát, akinek a nevéhez fűződik mindez. Nem mellesleg nagy megtiszteltetés és öröm, hogy Anitának hála megajándékozhatlak Titeket egy 2 éjszakás “kalandda”l egy játék keretén belül, mely játék nyertese lehetőséget kap egy kis testi és lelki felüdülésre ebben a kis ékszerdobozban.

De hogy miről is van szó?

Megkértem Anitát, meséljen a helyről:

BényeLak – zöldorom a Zempléni hegyek lábánál, a Tokaj Hegyalja dűlői mentén, Szerencstől 5 km-re, egy 1000 éves, bájos kisfaluban, Legyesbényén található. Az új építésű ház nagy füves udvarral szeretettel vár minden üdülni vágyó kisgyermekes és háziállatbarát családot. 4 felnőtt, 2 gyermek, egy kisbaba és a négylábú társ befogadására felszerelt a lak. A környékbeli látnivalók száma számtalan: strandok, wellness fürdők, várak és kastélyok, nemzeti parkok, halastó és kispatak, erdei kisvasút, kaland park, s a kihagyhatatlan tokaji borkóstolás. De ha csak a vidék nyugodt csendjére és egy nagy sétára vagyunk a friss levegőn a szőlőtőkék lankái között azt is megtaláljuk a BényeLak-ban.

Hogy jött az ötlet?

Gyerekkorom nyarait ebben a csodás fekvésű zempléni kisfaluban töltöttem szinte 18 éven át, élvezve nagyszüleim határtalan szeretetét, különösen Nagymamámét. Hogy felnőtt fejjel is vissza – visszatértem, szinte mindig a megnyugvás és a feltöltődés érzése kerített hatalmába. Apukám szőlész – borász hobbijának otthona lett a BényeLak egy új építésű ház, új telepítésű szőlőfölddel egyetemben, ami a BényeLak mögötti hegyoldal volt. Az élet körforgásából adódóan sajnos mind Nagyszüleim, mind Apukám eltávozott az élők sorából az elmúlt pár év leforgása alatt, de én bennem továbbra is élt a ragaszkodás ezen kisfaluhoz, Legyesbényéhez és a BényeLakhoz. Szerencsémre újra divatba jött a vidéki-, zöldturizmus Magyarországon. Mindemellet a zempléni szorgos emberek munkájának köszönhetően számos helyi, országos és európai uniós alapból finanszírozva nagyon sok kulturális, történelmi nevezettesség került felújításra megnyitva kapuit a nagyközönség felé, családbarát kikapcsolódási lehetőségeket biztosítva a BényeLak környékén.

1 BÇnyelak
Mennyi ideig tartott előkészíteni?

Nagy levegőt vettem és 2 éve mindenki szkepticizmusával szembe szállva azt mondtam, nem engedem ki a család kezéből ennek a Laknak és a vidéknek az értékét, s akivel tudom megosztom ezen, szép zempléni kisfalu varázsát. Anyagi fedezetem nem volt semmi extra hirdetésre, minden tőkém a saját kreativitásom, vidéki neveltetésemből adó józan racionalizmusom, s nagynéném belém vetett hite. Ez év júniusában megnyitottuk a BényeLakot a magunk szerény módján izgulva, remegő gyomorral vajon megérte mindezt a sok munkát, szervezést, idő és részben anyagi áldozatot, vajon másokat is elvarázsol az egyszerű Lakunk és a vidék nyugalma, mások is úgy megnyugszanak, feltöltődnek BényeLakban, mint mi,  a Család? Nagyon sok online munka követte a nyitást, ami még most is tart, hogy minél többen halljanak a BényeLakról, a zempléni kisfaluról Legyesbényéről, és ne keverjék össze a helyet a jóval híresebb tokaji Erdőbényével. De minden egyes újabb szállásfoglalás és pozitív, lelkes sugárzó visszajelzés öröm a szívemnek.

21 LegyesbÇnye
Mit szeretsz a legjobban itt?

Első sorban a Zempléni hegyek és a síkság találkozását, a szelőt és a napsütést a ház mögötti Bényei hegyen a zöldellő szőlőlankák között, a harapnivaló friss levegőt, a kellemesen hűvös estéket a szinte mindig csillagos ég alatt. A BényeLak ház terméskő falát, a Lak otthonosságát, se nem nagy, se nem kicsi, pont akkora, ami egy szeretett teljes család kikapcsolódásához elegendő, a házat körül növő kicsit dzsungel kertet. A tiszta, egyszerű és virágokkal tarkított Legyesbénye falu nyugodt vidéki élet folyását.

2 kertrãl hegyre

Ez ősszel, színesen.. csodás látvány lehet!


Engem nem csak elvarázsolt a hely leírása és a képek, de nagyon közel áll hozzám Anita munkássága, mert a sajátomat látom benne: kitartás, kitartás, kitartás, szorgalom, hit, kitartás, szorgalom, szorgalom és rengeteg munka.
Elnézegetve a környék fotóit, rögtön az az érzésem támadt, hogy nekem őszi képeket KELL itt fotóznom.

Legyesbénye szőlő

Ahh, a kedvenc képem.. ez a hangulat!

Ha nincs lehetőségeket elmenni ide, akkor is írjatok Anitának egy pár sort! Bátorítsuk őt, hogy jó ez, amit csinál, értéket őriz és nem mellesleg szuper ötlet!
Elérhetőségek:

https://www.benyelak.webnode.hu
https://www.facebook.com/groups/benyelak.webnode.hu/

Most pedig lehetősége lehet valaki(k)nek belekóstolni ebbe a csodába, ugyanis egy 2 éjszakára szóló szálláslehetőséget fogok kisorsolni, amelyet a BényeLak házban lehet eltölteni.

Játékszabályzat:

- A játék 2014.08.09. 19 órától – 2014.08. 23. 19 óráig tart.
-A nyeremény 2 éjszakára szól a házban, amelyben 4 felnőtt, 2 gyermek és egy baba elszállásolására van lehetőség (további részletek a honlapon).
- A nyeremény éjszakákat 2014.09.05-06-án (péntek, szombat) VAGY 2014. 10.03.04-05-én (péntek, szombat) lehet eltölteni tetszés szerint (tehát a nyertesnek választania kell).
- A játékra úgy lehet jelentkezni, hogy a bejegyzés alá le kell írni: mi volt Anita apukájának a hobbija?
- Csak az jelentkezzen, aki engedélyezi nevének megjelenését, mint nyertes.
- A nyertesre 3 napot várunk, majd újrasorsolunk.
- A játéknak nem feltétele, hogy bármelyikünk oldalát lájkolják vagy kövessék, ezt csak akkor tegyétek, ha érdekel a tartalom :-)

A változtatás jogát fenntartjuk!

Sok sikert, zöldoromra fel! ;-) 

Print

****

EREDMÉNYHIRDETÉS

Gratulálunk Novák Katalinnak :-)

 

Karácsony 2013 - a vidék nyugalma

2013.12.26 23:47
 

 


 


 


 

Mintha tavasz lenne oly meleg az idő, hó sehol, hétágra süt a nap, a földben az őszi vetés várva várja a fehér, igaz kissé hideg paplant – a havat -, de az csak nem akar megérkezni az idén, 2013 karácsonyán.

 

Hát ne várassuk a napsütést, irány egy kis kirándulás a közeli Nagy – barlangba ( alias Barna - barlangba) át a szőlőlankánkon a csipkebogyó bokrokkal tarkított csapáson a Fúló - hegy gyomrába. Nem volt hosszú az út a BényaLak-tól a Barna – barlangig, talán 15 perc, vagy még annyi sem !

 

Tudtátok, hogy a Zempléni régió egyetlen barlangja a Nagy - barlang, ahol hamarosan régészeti ásatásokat kezdenek, micsoda fordulat ez egy kisfalu életében!

 

Állítólag még 13 kisebb bejárat nélküli barlang van a hegy gyomrában. Tiszta India Jones kalandjai jutnak eszembe. Izgatottan várom, mit találnak a régészek kedvenc kisfalum elhíresült hegyének gyomrában.

 


 

Karácsony 2013 - a vidék nyugalma 

 


 

Zemplén – BényeLak KŐZETTANI kirándulás

2013.10.23 14:20

bejegyzés 3:

2013. okt. 18.-n lelkes ásványbúvár csapat útra kelt egy panorámás busszal Budapestről Szerencs felé, hogy felfedezze a csodás zempléni táj Legyesbénye környéki ásványvilágát.

A csapatban voltak egyetemisták, aranyművesek, drágakőszakértő tanoncok, amatőr ásványgyűjtők, ékszerbecsüs nebulók és hát persze vezetőnk, dr. Takács József minerológus, a V-Pearl Oktatási Központ vezető tanára.

A Legyesbénye melletti Monokon, az Ingvár tó természetvédelmi területén kezdtük az ásvány-tanulmányozást. Itt, a riolit nevű kőzet repedéseiben hidrotermás eredetű különféle, többnyire átlátszatlan opálváltozatokat találtunk csodás színekben pompázva. Mint megtudtuk az egyes színeket a különböző szemcseméretű, vastartalmú zárványok okozzák. Az opál színe a zárvány nagyobb szemcseméreténél lila, kisebbnél vörös, még kisebbnél rózsaszínű lett.

Mivel természetvédelmi terület, így csak a szabadon talált ásványokat vizsgáltuk, csodáltuk meg, és a vésőt, kalapácsot nem használtuk.

Az ősz, csodás színekben pompázó nappal ajándékozott meg minket, megspékelve az Ingvár halastó mélykék színével, és a hegyoldalon található nap érlelte szőlők, dűlők szivárvány színeiben pompázó látványával. A levegő tiszta, friss és üde volt, természetbe csalogató.

Második állomásunk a zempléni hegyek, dombok kanyargós útjain, Erdőbényén át a birkalegelőre és egy éppen száraz patak medrébe vezetett, ahol üledékes eredetű opálok garmadája várt minket. Az itteni viaszsárga, barna, vörösbarna, többé-kevésbé áttetsző opálváltozatok egy 12-13 millió éves lefűződött medencében ülepedtek le. Színük itt is a vashoz kötődik, de itt a vas beépült az opál szerkezetébe.  

Végre elő a vésőkkel és kalapácsokkal és harkályokhoz méltón a csapat igazi terepmunkába kezdett. A szorgos munka, csak fokozta a jó hangulatot és növelte a viccek sokaságát.

 

 

Kiélve bányász ásó – túró hajlamainkat újra buszra szálltunk és a kanyargós utakat követve eljutottunk a meseszép Erdőhorváti község határában található hidrotermás eredetű kalcedon-telér vonalához, ahol lila, zöld színekben pompázó moha-achátok után  kutattunk a mállott, andezit nevű kőzet repedéseiben. Szerencsénk volt, mert szinte a föld felszínén találtunk szebbnél, szebb példányokat. S a nap végén beindult a cserebere, volt oly lelkes kutatónk, aki fiatal kora ellenére egy egész doboznyi ásványt gyűjtött be a lelőhelyeken aktívan segítő nagymamája kíséretében.

 

Egy nap kevés, Zemplén oly sokszínű ásványvilágát és földtörténetét megismerni, így volt szerencsénk egy kőzet zseni nagyapa ásvány-kőzet-kövület kiállítását meglátogatni és hatalmas tudástól duzzadó előadását megtekinteni Tállyán. Ezt mindenkinek magának kellene meghallgatnia és megtapasztalnia, mert szavakkal nem lehet leírni, mindazt, amit ott láttunk és hallottunk. Volt ott ősi bogarak és madarak nyomait magukba záró kőzetektől kezdve megkövült fatömbökön át a fluoreszkáló „egzotikus és misztikus” ásványokig minden kiállítva egy közel 300 éves Tállyai házban, Encsy Gyuri bácsi tulajdonában: https://www.tallya.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=209:encsy-gyoergy-tokaj-hegyalja-foeldtani-gyjtemenye&catid=54:latnivalok-kiallitasok&Itemid=112

A természet csodái, itt a Zempléni táj ölén is mindenkit várnak élményekre és a szebbnél, szebb ásványok, kőzetek, kövületek gyűjtésére. Azt hiszem, a képek magukért beszélnek!

 

S hogy a helyi tokaji gasztronómiának is hódoljunk meglátogattuk Tállyán Hollókői József pincészetét zsíros deszka- és borkóstolóra: https://hollokoiborpince.hu/

Furmint, félédes hárslevelű, muskotály, 3 puttonyos aszú és kései szüretelésű bor volt a mámorító kínálat. Nem csalódtunk se József élvezetes borászatot és a Tokaji borokat bemutató előadásában, se a kóstolt borokban, sőt még be is spájzoltunk a télre, kicsit megterhelve a buszunk teherbíró képességét.

 

Köszönjük ezt a szép napot dr. Takács József tanár úrnak.

BényeLak - Zöldorom élmények

2013.07.23 19:22

bejegyzés 1:

Szerencs - Miskolctapolca - Lillafüred - Diósgyőr - Sárospatak:

 

Környék felfedezését igazából barátnőmmel Vanival és kislányával Virággal, és az egyik kedvenc unokaöcsémmel Olivérrel kezdtük el.

Megérkezésünk napján kezdtük a szerencsi vár meseszép, romantikus kertjének megtekintésével. A gyerkőcök nagyokat futkároztak, sajnos a képeslap és a helytörténeti kiállításról már lemaradtunk, de ami késik, nem múlik, így is nagyon jólesett a séta a friss levegőn, a gyerekek öröm rohangászása és béka üldözése a kert helyi kis csermelyében és tavában. Jobb szórakozást nem is találhattunk volna nekik!

Majd másnap Miskolctapolca barlangfürdő volt a cél, kiélvezve csobbanás, napozás  és gyermek kacajok örömeit, nem beszélve a zegzugos barlangfürdő labirintusának izgalmáról és a vízi aerobik kihívásairól, utóbbit különösen Virág élvezte.

S jött a Diósgyőri vár, pénzverdével és kissé véres, rémisztő  középkori történelmet megidéző panoptikum tárlatvezetéssel. Emlék érmet is készítettünk Olival, igazi fiús ajándék volt Mamónak ( alias Nagymama) és Győgyőnek ( alias hadtápfelelős nagynénink).

Átkocsikáztunk Lillafüredre sétálni a vízesés erdei ösvényén és megcsodálni a Palotaszálló park virág kompozícióit. Egyszer, ide is visszajövünk ide is a barlangrendszert megnézni, kis vasutazni és csónakázni a tavon. S jött Sárospatak a várak vára, tömény történelemmel, vár kisasszonyokkal Virág nagy örömére és hős lovagi mesékkel és persze kiállított kardokkal fémjelezve Olivér örömére.

Adtunk a kulináris élvezeteknek is a vár lovagi étteremében, hú az a galamb húsleves, és cipós leves, ki tudja mi volt a neve már, s a fini rétes is felejthetetlen volt. Várból csodás a kilátás a Bodrogra, jó nagy sétát tettünk, már mi felnőttek, mert a gyerekek csak a rohangálós üzemmódot ismerve keresztbe kasul szelték a vár külső falainak romjaival határolt területet.

S a végén mindent megkoronázva megtömtük hasunkat a szerencsi híres Buffallo Bill étteremben, cowboy nyeregben.

 

bejegyzés 2:

Sárgaborház - Füzérradvány Károlyi kastély - Regéc:

Késő du.-n indultam el kicsit adva a lustaság kényelmének. Megtudtam, hogy a Sárgaborháznál ( Disznókői borászat Mezőzombor) termelő piaci kirakodó vásár van, így betértem egy sétára, volt ott minden kézműves fagyi és Japán ideszakadt fia által termelt és terjesztett tokaji borecet, házi sajt és tejtermék, kolbász és szalonna, szép hímzett terítő és természetesen finom tokaji bor és bor különlegességek.

Hogy ment az idő nyúltalpat véve igyekeztem tova Füzérradvány romantikus angol kertes kastélyába, az út oda néha hepehupás volt, talán lesz egyszer erre is EU támogatási keret, megérné...

A kastély eddig felújított része csoda szép, elegancia és afrikai és európai vadász trófeák misztikuma árad belőle, hát  tudott élni a Károlyi - dinasztia … angol kert, arborétum több száz éves fákkal, anno háború előtt repülő leszálló pálya is volt itt, hihetetlen …. a képek magukért mesélnek … szebb kastélyt nem is álmodhatna egy hercegkisasszony … IGAZI kikapcsolódás volt, lélekmelegítő és feltöltő.

S hogy jött a naplemente, igyekezve Regéc vára felé vettem utam egy kis vár mászás kalandra vágyva.  Tudni kell, hogy nem vezetnek fel a várba végig valós lépcsők, hanem a vár korábbi  romjain jutunk fel a mostanra restaurált részbe.

Hát sokan már nem voltunk, csak 4-n a naplementében, de a látvány a várat körül ölelő völgyre és erdeire a fokozódó sötétedésben is mámorító volt. Úgy éreztem magam, mintha egy középkori kosztümös film epizód szereplője lennék, kémlelve a távolból jövő esetleges ellenséget az őrtoronyból, jó hogy nem hagytam ki a várat pedig a helyi önkéntes, alkesz idegenvezető a kocsmánál azt javasolta forduljon vissza aranyoskám, mert már bezárt a vár 6 körül, de engem hajtott a kaland és a kíváncsiság és MEGÉRTE!!!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6